Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ACTivePhysio steg I: ACT för fysioterapeuten 28/2, 1/3 + 28-29/3 (In Swedish)

February 28, 2019 - March 29, 2019

9950SEK+moms för hela kursen

 

ACTivePhysio är en klinisk modell för att implementera Acceptance & Commitment Therapy (ACT) inom fysioterapin (primärvårdsrehab eller specislitvård). ACTivePhyso och ACTiveOT är moduler av ACTiveRehab  och rbjuder en struktur för att tillämpa ACT principerna utan att behöva bedriva psykoterapi.

Acceptance & Commitment Therapy (ACT) är en psykoterapeutisk model med stark evidens för smärta och stressrelaterade tillstånd. ACT består av tydliga terapeutiska verktyg som på ett effektivt sätt hjäper  patienter att göra beteende förändringar på ett ett långvarigt sätt, både fysiskt, mentalt och socialt med syfte att minska lidande. Som fysioterapeut, arbetsterapeut, läkare, sjuksköterska blir man också lockad av ACT principerna när man går en ACT utbidning, men tillbaka i den kliniska vardagen, blir det svårt att förstå hur dessa psykoterapeutiska processer  ska användas i ens egen profession.

ACTiveRehab erbjuder en struktur (en taxonomi) för att bedöma funktionsnivå och rehabbehov på ett systematiskt sätt och på så sätt ersätta vår ‘kliniska magkänsla’. Med ACTiveRehab kan man på ett säkert sätt forma olika grupper av patienter utifrån deras rehabbehov och samtidigt får personalen tydligt stöd för att designa anpassade rehabprogrammen för dessa olika grupper.  Det är då man kan börja ‘individualisera’ grupp-baserad rehab. One size do not fit all!

Vår forskning har bl.a. visat att personer med långvarig smärta har olika sätt att förhålla sig till sin smärta, fyra olika sätt att fungera eller ‘navigera’ har kunnat beskrivas. Utifrån ACTive-modellen kan vi redan vid första mötet förstå vilka behov den enskilde patienten har. ACTiveRehab identifierar med exakthet vilka ACT processer och i vilken ordning och intensitet de behöver sättas in i rehabplannin för att bäst kunna motivera till och åstadkomma förändringar hos patienter även när vi arbetar i grupp.

Denna modell organiserar rehab på ett effektivt sätt, med jämnare grupper och tydligare ACTive terapeutiska processer. ACTiveBODY är metoden för fysioterapeuterna och arbetsterapeuterna, där vi lär oss hur våra olika metoder kan användas utifrån de centrala ACT principerna: B står för Balans och styrka (och representerar även mindfulness  processer), O står för Öppenhet som representerar den  villighet uttålighet att vara öppen för obehag och D står för Dynamisk stamina där vi rör oss i den riktining i livet som ger mening och vitalitet: Y står för Your way to move towards your values.


ACTiveRehab, är en komplett arbetsmodell som hjälper smärtteamet och varje profession att på ett säkert och effektivt sätt: 

• att göra bedömning och selektering av patienter till rehabprogrammet
• att göra gruppering av patienter utifrån deras rehabbehov och förmåga att ta till sig rehabiliteringen, dvs att man ’individualiserar’ gruppbaserad rehab.
• att designa anpassade rehabprogram för de olika patientgrupperna.


KURSINNEHÅLL 

Teori 

• Grunderna i ACT och hur de kan implementeras inom beteende- och rehabiliteringsmedicin.
• Smärta ur ACTiveRehab-perspektiv – inkluderar material att använda i behandling av patienterna.
• Rehabilitering ur ett ACT-perspektiv.
• Genomgång av de terapeutiska processerna och verkningsmekanismer i ACTiveRehab.

Praktiska övningar 

• Att bedöma och identifiera patientens rehabiliteringsbehov – rollspel och övningar i bedömningstaxonomin.
• Att öka patientens motivation – rollspel i små grupper.
• Individualiserad grupp-baserad rehab – övningar i små grupper
• Innovativa kroppsbaserade mindfulnessövningar.
• ACTiveBODY och fysisk funktion – programgenomgång och övningar.

Kursupplägg 

Kursen består av två moduler av 2 dagar var (datum se nedan)
Mellan första och andra kurstillfället ska deltagarna testa ACTiveRehab med en patient/patientgrupp.
Mellan tillfällena kommer deltagarna att få lättare övningar som syftar till att kunna implementera nyvunna kunskaper och färdigheter på kliniken.

Vad andra har tyckt om ACTiveRehab: 

“Vi har minskat köerna från 9 månader till 2 månader genom att implementera ACTiveRehab modellen. Dessutom har vi kunnat erbjuda olika rehabprogram till de olika patientgrupperna. Det blev en minskad kostnad och en bättre rehabutfall på ganska kort tid.” Enhetschef smärtrehab

“Jag vill tacka för kursen som jag gick hos dig i höstas.  I mitt tycke är den bästa kurs jag har gått och jag tror aldrig att jag har fått med mig så mycket användbara redskap och förhållningsätt någonsin tidigare.  Även om jag inte ingår i ett smärtteam för närvarande har jag nytta av det jag lärt mig och det har gjort mina möten med patienter mer äkta, mer effektiva och mer givande.  Jag rekommenderar (nästan) alla mina kollegor att gå den här kursen och hoppas att vi kan utveckla vår verksamhet i den här riktningen, i mitt nya jobb!
Jag vill också tacka dig för att du så generöst bjöd in mig i ditt hem och för att du under gruppen kunde visa på vad det är att vara människa; att våga visa sig sårbar, vara närvarande och att sätta gränser. Jag har heller aldrig blivit så berörd  på någon kurs. Så, effektiva redskap och personlig utvecklig på ett bräde, det är bara att tacka och ta emot!” fysioterapeut primärvården

“Bara med 6 månader av  ACTiveRehab utbidning och handledning, har vi förbättrat resultatet hos våra patienter med en 37%” enhetschefen smärtrehab

“Det bliv mycket bättre stämning oss emellan i teamet när vi har hittat en gemensam modell och språk för att diskutera patienten, utan att döma. Det kändes mycket mer etiskt och frigörande” Arbetsterapeut smärtrehab

“Vi har inte längre problem med ojämna patientgrupperna längre, för nu kan vi gruppera patienter enligt deras funktionsnivå och förändringskapacitet vilket i sin tur möjliggör att vi ka erbjuda ACT-enhetliga och anpassade rehabprogram. Vi har blivit bättre för att förstå deras behov och kan predicera deras utfall på ett säkrare sätt”

“Jag var orolig att genom att arbeta ACT-inriktad skulle jag vara tvungen att lämna många av de terapeutiska verktyg som jag använder som fysioterapeut och behöva bli en ‘kvasi-psykolog’. Men jag blev glad överraskad när jag upptäckte att ACTiveRehab bara ökade effektiviteten av mina fysioterapeutiska interventioner.”

“Som doktor är jag alltid skeptisk till sådana metoder, men ACTiveRehab gav mig verkligen en struktur att kunna arbeta på ett nytt sätt, mer fokuserad på att öka patientens funktion än att fastna i att inte kunna minska deras symptom. Det var också bra övningar om hur man förklarar patienten detta med att acceptera smärta, det blev olösligt mycket enklare….”

TRAINER*: Graciela Rovner, Med Dr, Smärtspecialist Fysioterapeut. Graciela är forskare på Karolinska Institutets Center for Psykiatrisk Forskning och är forskningsansvarig på ACT Institutet Sweden.

ACT Institutet bedriver forskning och ACT utveckling och är en utbildning/konsult verksamhet vad gäller ACT inom rehabilitering och dess implementering inom de medicinska professionerna.
Kopplade till verksamheten är grundarna till ACT samt flera av de granskade internationella ACT-tränare som samarbetar med och regelbundet besöker Institutet. Granskade internationella tränare är de som blivit godkända av den internationella förbundet The Association for Contextual Behavioral Sciences (ACBS), där ACT hör hem. Det är 8000 medlemmar värden över och det är 70 granskade och godkända ACT tränare. ACBS säkrar kvaliteten på utbildningarna samt den  forskning samt innovationerna som bedrivs. Graciela Rovner är den ända bland de 80 tränare världen över som är fysioterapeut. Hon tillsammans med de ACT grundarna och seniors ACT kollegor forskar och utvecklar ACT för  den icke-psykoterapeut som vill arbeta ACT-inriktad (samt hur psykologen ska integrera kroppen i sin praktik samt stötta de andra professioner att implementera ACT). Graciela Rovner är känd för sina spännande och inspirerande workshops och är flitigt anlitad som konsult världen över av smärtkliniker för att utveckla och effektivisera smärtrehab.

SPRÅK: Svenska
FÖR VEM: 
Denna workshop är för alla professioner som arbetar med patienter med långvarig smärta.
FÖRKUNSKAPER: Det är att rekommenderar att om du inte har kunskaper i ACT att du läser fACT boken
NÄR: 15-16/9+ 13-14/10 2018
TID: Första dagen i varje block vi börjar kl 10 (så att alla kan hinna hit) och slutar kl 17.30 och den andra dagen vi börjar Kl 8.30 och slutar Kl 16.30.
VAR: ACT INSTITUTET SWEDEN 
Trälåsvägen 13 A, 426 68 VÄSTRA FRÖLUNDA (GÖTEBORG)
PRIS för WORKSHOENP: 7.950 SEK exkl moms för 4 dagar + 1 grupphandledning via skype. Det ska vara betalt innan kursen börjar!
INGÅR:
 fika och intygg
INGÅR INTE: lunch. Lunch kan beställas för 150SEK+ MOMS
BOENDE: ACT Institutet erbjuder fina möjligheter att övernatta. Det finns ett loft for 2-3 personer och ytterligare 4-6 platser  i kurslokalen  (det blir som en vandrarhem med fynket fins samvaro och miljö). Det finns tillgång till flera toaletter, dusch och bastu samt till ett littet kokvrå. The venue is in a residential area of Gothenburg, by the woods and totally silent. Iy can accommodate 7-10 guests (3 in a loft and 4 to 6 in a big room). Access to sauna and shower and several WC. There is a kitchen with all needed for breakfast (self-help and cleaning after).
PRIS FÖR BOENDE: 700 SEK per natt. 780 SEK per natt Inklusive frukost och  900SEK per natt inklusive frukost och lätt kvällsmat (allt plus MOMS)

HITTA HIT: 
Med TAXI från Centralstationen tar det c:a 10 minuter och det kostar kring 250 kr. Med taxi från Landvetter tar 30 minuter och kostar kring 570kr. Det finns flygbuss till centrala Göteborg och därifrån kan man ta taxi eller buss
BUSS: Här hittar du bussarna till Trälåsvägen
Med BIL: Kommer du söderifrån via E6, ta avfart 66 in på Åbromotet (159) och kör 9 km (passera Frölunda Torg på höger sidan och sväng vänter N Grimmered. Ta höger och sedan kör till T korsningen där du svänger vänster in på Grimmeredsvägen. Kör ca 1 km och sväng häger på Trälåsvägen, och du är framme efter 150 mts. ACT Institutet finns på vänstersidan uppför en grusväg och bakom ett gult hus.
PARKERING: Parkering i området längst gatorna är gratis, det finns platser inom 100-200 mts från ACT Institutet. Antingen parkerar du på Trälåsvägen strax efter du kört in i gatan eller så kör du förbi ACT Institutet och parkerar på nästa gåtan till höger (Irisgatan) eller nästa gata igen (Dalavägen).

Details

Start:
February 28, 2019
End:
March 29, 2019
Cost:
9950SEK+moms för hela kursen

Organizer

ACT Institutet Sweden
Phone
+46 709 743777
Email
act@graciela.se
View Organizer Website

Venue

ACT INSTITUTET SWEDEN
Trälåsvägen 13 A, 1 floor
Gothenburg, 42668 Sverige
+ Google Map
Phone
+46 709 743777
View Venue Website